100% tilfredshedsgaranti
Bæredygtig og miljøvenlig emballage

Sprog

Kløe og svie i intimområdet: Hvad kan det skyldes?

Kløe og svie i intimområdet: Hvad kan det skyldes?

Du kan af og til opleve kløe og svie, både ved indgangen til og i selve skeden. Langt de fleste gange skyldes det ikke sygdom men en ubalance udløst af enten bakterier eller svamp. Begge dele forekommer normalt i dit underliv men bliver holdt nede af den lave pH-værdi, der er i dit intimområde. Både svampe og bakterier får bedre vækstforhold, hvis pH-værdien i underlivet stiger fra de normale 3,8 - 4,2. Det kan f.eks. være, hvis de gode bakterier bliver udsat for sæbe med for høj pH-værdi eller slået ihjel i forbindelse med antibiotikabehandling. Men det kan også skyldes partnerskift eller hormonforandringer i forbindelse med menstruation, graviditet eller overgangsalder.

Bakterier og svampeinfektioner kan også overføres ved seksuelt samvær eller blusse op, hvis dit immunforsvar er svækket. Det kan det f.eks. være, hvis du lider af sukkersyge eller spiser en meget sukkerholdig kost. Oftest kan tilstanden klares med håndkøbspræparater, men af og til kræves der lægemidler. Der er som sagt ikke tale om sygdomme, men om ubalancer, som du relativt enkelt selv kan rette op på. 

Svampeinfektioner
Tre ud af fire kvinder oplever svamp i underlivet mindst én gang i deres liv. Svamp forårsages typisk af candida albicans, der resulterer i hvidligt og grynet udflåd fra skeden. Svamp skal behandles med plejeprodukter eller lægemidler afhængigt af graden. Har du mistanke om, at du har svamp, så opsøg din læge eller gynækolog og få undersøgt, om du har brug for behandling med stikpiller, creme eller tabletter.

Du kan selv forebygge svampeinfektioner ved at spise mindre sukker, drikke mindre alkohol, undlade at bruge tætsiddende bukser, undertøj og trusseindlæg, opretholde en god hygiejne, pleje din hud med produkter der er udviklet til brug i intimområdet, tørre dig forfra og bagud og huske at tisse efter samleje.

Bakterier
Den hyppigst forekommende skadelige bakterie i skeden er gardnarella, der giver kløe og svie, ildelugtende og grøn-gulligt og til tider skummende udflåd. Du får konstateret gardnarella ved en podning hos lægen, og bakterien behandles med antibiotika, Husk altid at følge en antibiotikakur op med et tilskud af vaginale mælkesyrebakterier, der hjælper med at genoprette bakteriefloraen i dit underliv.  

En tredjedel af alle kvinder oplever skedekatar, også kaldet bakteriel vaginose, i den fertile del af vores liv. Vaginose er et tegn på, at for få gode mælkesyrebakterier er tilstede. De skal tilføres for at genskabe en sund bakterieflora i skeden. Vaginose kan ikke som sådan overføres ved sex, men kan opstå, hvis du skifter partner og bliver introduceret til nye bakterier. Symptomerne er typisk kløe, svie, irritation, klumpet, gulligt og ildelugtende udflåd, smerte ved samleje – og i nogle tilfælde blærebetændelse, der skyldes, at bakterierne vandrer fra skeden op gennem urinrøret og ind i blæren.

Du får hjælp til at behandle vaginose hos din læge, der laver en podning af sekret fra din skede for at fastslå, om du skal have en antibiotikakur.

Du kan selv forebygge både vaginose og andre bakterieinfektioner ved løbende at være opmærksom på symptomer, passe din intimpleje, tilføre gode mælkesyrebakterier i kapselform og bruge intimplejeprodukter for at sikre en sund og normal pH-værdi.

Også mænd kan have både bakterier og svamp. Og selvom de ofte ikke har symptomer, kan mænd overføre infektionen til deres partnere. Får du en bakteriel eller en svampeinfektion, er det altså vigtigt, at en eventuel mandlig partner også bliver behandlet, så han ikke fortsætter med at smitte dig.                     

Næste